Naturalnie, smacznie
i sielsko
Nasz mały zakład zrodził się z prostej przyczyny –ograniczona dostępność do zdrowej i nieprzetworzonej żywności. Skala naszej działalności jest uzależniona od potrzeb naszych klientów. Nie zależy nam na masowej produkcji żywności, lecz na zrównoważonej i świadomej sprzedaży produktów, które wytwarzamy w tradycyjny sposób.
Nasza misja
- prosty skład produktów
- naturalne metody produkcyjne
- rzemieślnicza produkcja w zgodzie z naturą
- troska o środowisko naturalne
Gwarancja wysokiej jakości wyrobów
- mięso z niewielkich, lokalnych hodowli
- wędzenie naturalnym dymem
- brak sztucznych dodatków
- produkcja rzemieślnicza
Produkcja
Peklowanie
Nasze mięso na wędliny peklowane jest w solankach z mieszanką ziół przez dwa tygodnie. Używamy do tego m.in. kolendry, rozmarynu, ziela angielskiego, goździków, liści laurowych i czosnku – to dzięki tym naturalnym składnikom mięso nabiera smaku i staje się miękkie.
Sznurowanie
Wędliny, które tego wymagają – szynki i balerony – są przez nas ręcznie sznurowane.
Wędzenie
Nasze wędzarki opalane są drewnem olchowym i dębowym. Sam proces wędzenia trwa na tyle długo, na ile jest to potrzebne. Wszystko po to, by otrzymać naturalnie intensywny zapach i smak wyrobów.
Parzenie
Ostatnim, zamykającym etapem produkcji naszych wyrobów jest proces parzenia. To własnie parzenie pozwala na wydobycie z wędzonek porządanej soczystości i kruchości.
Produkcja
Peklowanie
Nasze mięso na wędliny peklowane jest w solankach z mieszanką ziół przez dwa tygodnie. Używamy do tego m.in. kolendry, rozmarynu, ziela angielskiego, goździków, liści laurowych i czosnku – to dzięki tym naturalnym składnikom mięso nabiera smaku i staje się miękkie.
Sznurowanie
Wędliny, które tego wymagają – szynki i balerony – są przez nas ręcznie sznurowane.
Wędzenie
Nasze wędzarki opalane są drewnem olchowym i dębowym. Sam proces wędzenia trwa na tyle długo, na ile jest to potrzebne. Wszystko po to, by otrzymać naturalnie intensywny zapach i smak wyrobów.
Parzenie
Ostatnim, zamykającym etapem produkcji naszych wyrobów jest proces parzenia. To własnie parzenie pozwala na wydobycie z wędzonek porządanej soczystości i kruchości.